Povídání o medu

Med

Med

Med je nejznámější a nejrozšířenější včelí produkt. Je to sladká hmota, v podstatě přesycený cukerný roztok vytvářený včelami z nektaru a medovice. Podle původu dělíme medy na květové, medovicové a smíšené, květové pak ještě můžeme rozdělit dle převažujícího zdroje snůšky na řepkový, akátový, malinový, lipový, jetelový, slunečnicový apod.

Včely sbírají nektar a medovici, řídké cukerní šťávy, v úle je zahušťují a současně přidávají výměšky svých žláz. Med tak prochází procesem zrání a výsledkem je mikrobiálně stálý med s obsahem vody kolem 20%.

Med má určité fyzikální a chemické vlastnosti, které charakterizují jeho kvalitu. Specifická hmotnost neboli hustota je asi 1,4kg/l při obsahu vody 20% a teplotě 20°C. Hustší medy mají menší obsah vody (při 16% je to 1,43kg/l), naopak řidší medy mají vody více. Z cukrů jsou nejvíce zastoupeny jednoduché cukry glukóza a fruktóza, malé množství sacharózy a především u medovicových medů pak složitější cukry a dextriny. Přirozený obsah řepného cukru, sacharózy, v medu je do 5%, většinou méně. Vyšší obsah sacharózy, připouští některé normy např. pro akátový med. Někdy může být vyšší obsah sacharózy způsoben zbytky zimních zásob cukru. Rovněž během léta se při krmení včel cukerným roztokem nebo těstem dostává vždycky část krmení do medu. Při produkci skutečně kvalitního medu je tedy přikrmování včel v sezóně zásadně nepřípustné. Z ostatních látek jsou ještě v medu obsaženy bílkoviny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerály, vitamíny, aromatické látky, barviva a další složky.

Přirozenou vlastností medu je jeho krystalizace jejíž rychlost závisí na mnoha faktorech. Důležitý je poměr glukózy a fruktózy. Akátový med s větším množstvím fruktózy krystalizuje pomalu nebo vůbec, řepkový nebo jetelový s nižším obsahem fruktózy krystalizují poměrně rychle, ostatní medy dle druhu krystalizují za několik týdnů až měsíců.

Složení medu:

Jednoduché cukry: fruktóza 30-38%, glukóza 26-33%.
Vyšší cukry: sacharóza 1-10%
Enzymy, proteiny, vitamíny: B1, B2, B3, C.
Organické kyseliny.
Barviva.
Minerální látky: sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď a vonné látky

Medovníčky

  • 550 g hladké mouky,
  • 400 g moučkového cukru
  • Prášek do pečiva,
  • 1 lžička koření ( skořice, hřebíček, nové koření),
  • 3 lžíce tekutého medu
  • 5 vajec

Vejce, cukr a med dobře ušleháme, po troškách vmícháváme mouku s práškem do pečiva.Těsto necháme několik hodin odpočinout.Poté vykrajujeme různé tvary, pomažeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme půlkou ořechu nebo mandle a pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Medovník

Těsto Krém

  • 450 g hladké mouky 1 litr mléka
  • 150 g cukru moučky 2-3 lžíce hrubé mouky
  • 50 g Hery 200g másla
  • 2 polévkové lžíce medu 200g moučkového cukru
  • 4 lžíce mléka
  • 1 lžička jedlé sody NA OZDOBU
  • 1 celé vejce strouhaný perník
  • Nahrubo rozemleté ořechy
  • Rum

Všechny suroviny na těsto kromě mouky smícháme a šleháme cca 10-15 minut ve vodní lázni do pěny. Přidáme mouku a vypracujeme na vále těsto, které necháme asi 30 minut odpočinout. Potom je rozdělíme na 4 části, každou rozválíme do kulatého tvaru a upečeme na pečícím papíře. Můžeme je trochu pokapat rumem.

Krém: máslo s cukrem utřeme do pěny. Svaříme mléko, přidáme mouku rozmíchanou v trošce mléka a uvaříme hustší kaši. Potom za stálého míchání necháme vychladnout a přidáváme po troškách do másla s cukrem. Vyšleháme v krém.

Vzniklým krémem slepíme všechny čtyři upečené placky. Spodní placku můžeme ještě předtím potřít marmeládou. Každou namazanou placku posypeme ořechy, povrch dortu potřeme krémem a posypeme strouhaným perníkem. Medovník je lépe nechat 2 dny odležet v chladu přikrytý fólií, je pak lepší.

Kuře na medu

  • 12 ks kuřecích stehýnek
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíce grilovacího koření
  • 100 ml vody

Med, koření a 100 ml vody rozmícháme, aby vznikla marináda. Kuřecí paličky obalíme v marinádě a dáme do pekáčku nebo zapékací misky vedle sebe, podlijeme troškou vody a dáme péct do trouby předehřáté na 220° C. Výborné jako večeře se zeleninovou oblohou a čerstvým chlebem.